Gepost:

Blog

De eerste loonstrook van 2022- dit kun je verwachten

De eerste loonstrook van 2022: dit kun je verwachten

De eerste zware weken van januari (inclusief Blue Monday zijn voorbij) en er is licht aan de horizon. Het eerste salaris van het jaar staat voor de deur voor de meeste Nederlanders! En bij een salaris hoort ook de eerste loonstrook van 2022. Wist jij dat slechts één op de drie Nederlanders hun loonstrookje goed checkt?

Jouw eerste loonstrook van 2022

Zonde. Want naast het hebben van grip op je uitgaven, is inzicht hebben in je inkomsten natuurlijk ook belangrijk. Elk jaar vinden er veranderingen plaats en daarom is juist die eerste loonstrook van het jaar hét moment om er eens in te duiken. Wij leggen je uit waarom!

Cao-stijging van je salaris

Valt jouw baan / branche binnen een cao? Dan worden daarin afspraken gemaakt over het loon, loonstijgingen en eventuele toeslagen. Val je onder zo’n cao dan moet je werkgever zich aan deze afspraken houden en kan het zo maar zijn dat je een hoger loon te zien krijgt op deze eerste loonstrook van 2022.

de-eerste-loonstrook-van-2022-dit-kun-je-verwachten-2

Salaris stijging gebaseerd op inflatie

Is er op jouw job geen cao van toepassing? Dan maak je de afspraken met je werkgever, waarbij het salaris natuurlijk altijd boven het minimum ligt. Het minimumloon wordt elk jaar aangepast op 1 januari en 1 juli van het jaar. Verdien je het minimum? Dan kun je op deze eerste loonstrook van het jaar een verhoging verwachten van 1,14%. Verdien je boven het minimumloon? Dan is je werkgever niet verplicht om je salaris (op vaste momenten) te verhogen. Toch wordt dit bij veel bedrijven wel gedaan, waarbij wordt gekeken naar de inflatie. Het is eigenlijk natuurlijk heel logisch dat wanneer je als inwoner van Nederland meer gaat betalen, je ook meer moet gaan verdienen om dezelfde koopkracht te behouden. Gaat jouw werkgever hierin mee? Ook dan kun je een hoger bedrag op je loonstrook verwachten.

Onbelaste vergoeding voor thuiswerken in 2022

Ook is het voor werkgevers vanaf 1 januari 2022 mogelijk om een thuiswerkvergoeding uit te keren. Dit is een bedrag van maximaal €2,- netto per dag. Dit lijkt misschien weinig, maar kan bij een jaar thuiswerken oplopen tot wel €440,-. Daar kun jij een heleboel koppen koffie van zetten en heel wat rollen wc-papier mee verslijten 😉. Ook deze thuiswerkvergoeding kan dus invloed hebben op je loonstrookje in 2022. Had je een vaste reiskostenvergoeding? Dan kan ook dit invloed hebben op jouw loonstrook. Deze vaste reiskostenvergoeding moest wettelijk namelijk op 1 januari 2021 aangepast worden aan het daadwerkelijke reisgedrag. Reis je niet meer dan 128 dagen per jaar naar kantoor? Dan heb je alleen recht op een reiskostenvergoeding per (op locatie gewerkte) dag. Deze reiskostenvergoeding mag nooit samengaan met thuiswerkvergoeding. Het is dus één van de twee op een werkdag. Houd dit ook voor jezelf goed bij. Alleen zo kun jij checken of je het goede bedrag ontvangt!

Algemene salarisverhoging

Ging je in 2021 als een raket en ben je met een salarisverhoging het jaar uitgegaan? Top bezig! Deze verhoging zal je dan ook terugzien op je eerste loonstrookje van het jaar. Stiekem nu al benieuwd naar wat je dan netto  precies van die verhoging overhoudt? Gebruik dan Salaris Berekenen (even inloggen -> klikken op Salaris en dan op Salaris Berekenen) van Clever om alvast te kunnen spieken. Kun je gelijk nieuwe doelen stellen voor dit jaar! Wil je niet meteen naar Salaris Berekenen toe maar meer lezen over hoe onze feature werkt? Klik dan hier.

Salarisprojectie van Clever

Heeft je werkgever de salarisadministratie voor 2022 opgestart? Dan zie je in Clever ook (weer) jouw salarisprojectie. In de salarisgrafiek trekken wij de lijn dan door. Deze stippellijn laat je verwachtte salaris in de komende maanden zien. Kun je alvast beginnen met aftellen naar het vakantiegeld 😉. Wil je onverwachte en vervelende brieven op je deurmat voorkomen? Check dan ook vast je verwachtte jaarsalaris en pas eventuele toeslagen vast aan op dit bedrag. Klik hier om een account aan te maken of in te loggen bij Clever.

En ook je nieuwe loonstrook en jaaropgave van 2021 kun je natuurlijk vinden in Clever wanneer deze beschikbaar is!
Kijk jij ook zo uit naar je eerste salaris van 2022?

Simone Vissers

Simone

Online Marketeer

Delen via: