1. Zet je (vaste) inkomsten op een rij
Start eens met het inzichtelijk maken van al je inkomsten. Hierbij denk je natuurlijk al snel aan je salaris, maar kijk ook eens welke (vaste) inkomsten je nog meer hebt. Denk hierbij aan toeslagen (zoals huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag), kinderbijslag, hypotheekrenteaftrek, etc. Om je inkomsten overzichtelijk op een rij te zetten, kun je gebruikmaken van een (online) kasboek. Daarin zet je duidelijk welke inkomsten je hebt. En mochten de bedragen veranderen, kun je ze natuurlijk ook eenvoudig aanpassen in een (online) kasboek.
2. Krijg ook een goed beeld van je uitgaven. Gebruik hiervoor een handige app.
Huur of hypotheek, verzekeringen, sportschoolabonnement, abonnementen bij streamingdiensten (zoals Netflix en Spotify), goede doelen: slechts een greep uit veelvoorkomende (terugkerende) vaste uitgaven. Naast deze zogenoemde ‘vaste lasten’, geef je bijvoorbeeld ook geld uit aan boodschappen, verzorgingsproducten, cadeaus, reizen, kleding en eten en drinken buiten de deur. Hoeveel geld je hieraan uitgeeft, kan natuurlijk verschillen per maand. Het is echter wel goed om ook deze bedragen mee te nemen in je overzicht met uitgaven.
Maar hoe? Moet je dan werkelijk alles wat je uitgeeft opschrijven? Dan kan natuurlijk, maar kost best wat inspanning en dedication. Gelukkig bestaan er tegenwoordig verschillende uitgaven-apps die je een heel goed beeld geven van je uitgaven. En tevens brengen deze apps ook overzichtelijk je inkomsten in beeld. Sommige apps categoriseren de uitgaven zelfs, zodat je direct ziet waaraan jij het meeste geld kwijt bent. Wij hebben een aantal van deze apps eens getest en hebben drie handige apps op een rij gezet. Lees hier meer over in dit artikel.
3. Neem je uitgaven kritisch onder de loep
Wekelijks een mooie bos bloemen voor jezelf in huis halen, meerdere malen per maand uit eten gaan of eten bestellen en voor honderden euro’s kleding shoppen in de maand. Is het echt nodig en kun je het jezelf financieel veroorloven? Die vraag kun jij natuurlijk alleen zelf beantwoorden. Ook kleinere bedragen bij elkaar kunnen in ieder geval samen al snel een groot bedrag worden. Misschien gebeurt het jou wel eens dat je de bank-app opent en je jezelf afvraagt waar je geld is gebleven. Of je hebt een duidelijk spaardoel voor ogen, waarvoor je een beetje moet ‘opletten’ als het gaat om dagelijkse uitgaven.
Dan is het een goed idee om je uitgaven toch echt eens kritisch onder de loep te nemen. Je kunt je geld immers maar één keer uitgeven. Met een goed overzicht van je uitgaven heb je snel in beeld waar de grote kostenposten zitten en waarop je mogelijk kunt besparen. En, neem hierbij niet alleen die dagelijkse uitgaven, zoals hierboven genoemd, onder de loep. Bekijk juist ook kosten voor bijvoorbeeld verzekeringen en abonnementen. Wie weet kun je daarop, als je wat kritischer kijkt, ook een heleboel besparen.
4. Maak keuzes voor meer grip op inkomsten en uitgaven
Het belangrijkste is dat je uitgaven passen bij je inkomsten. Is dat niet het geval? Dan is het verstandig daar werk van te maken. Passen je uitgaven wel bij je inkomsten, maar heb je een (financieel) doel voor ogen? Dan is het ook goed om financiële keuzes te maken en doelen voor jezelf te formuleren. Spreek een vast bedrag met jezelf af waar je bijvoorbeeld de boodschappen van moet halen of wat je mag uitgeven aan etentjes. En houd bijvoorbeeld met handige apps bij of je hier niet overheen gaat. Daarnaast betaal je misschien een aardig bedrag aan vaste lasten als verzekeringen, zoals je autoverzekering, doorlopende reisverzekering of zorgverzekering. Mogelijk is daar, met hulp van research en het gebruik van vergelijkingstools, ook nog een mooi bedrag op te besparen.
Welke doelen je ook voor jezelf opstelt, zorg dat je ze ergens noteert. Zo kun je jezelf er regelmatig aan herinneren. Sommige uitgavenapps bieden zelfs de mogelijkheid om een maximum bedrag per categorie in te stellen en sturen je een melding wanneer je het maximale bedrag nadert én wanneer je eroverheen gaat. Dat maakt je in ieder geval heel bewust van je uitgaven!
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je niet per se wil besparen op je uitgaven, maar je inkomsten wil verhogen. Misschien werk je nu parttime en wil je fulltime gaan werken? Wat de financiële impact is van meer of minder uren werken, kun je in één oogopslag in Clever zien. Lees hier meer over Clever Salaris Berekenen.
Log hier in of maak een Clever account aan!
5. Laat je inspireren door Financefluencers
Wil je graag besparen of heb je in het algemeen behoefte aan geldinspiratie? Maak dan zeker gebruik van bijvoorbeeld Instagram. Daarop zijn een boel influencers te vinden die handige (be)spaartips delen. PorteRenee is een voorbeeld hiervan, met daarnaast ook nog eens een handige blog. Toen zij jaren geleden haar huis moest verkopen met verlies, bleef ze zitten met een schuld. Door haar drive wist ze die restschuld aardig snel af te lossen, wat haar heeft gevormd tot wie ze nu is en hoe ze nu met geld omgaat. De tips die zij deelt, kunnen voor anderen heel inspirerend zijn. Andere inspirerende influencers zijn bijvoorbeeld The Budget Life, financieelvrijevrouw, Marloes Budgetproof en The Happy Financial. Ben Clever, en doe er je voordeel mee!