Gepost:

Werk

Complimenten en waardering? Veel waard!

Complimenten en waardering? Veel waard!

Een complimentje, een bedankje of een oppepper. Horen dat je 'het goed hebt gedaan' dat is iets waar iedereen zo nu en dan naar snakt. Maar wat is nu echt het belang van complimenten en waardering (op de werkvloer)? We leggen het in dit artikel graag aan je uit en dagen je meteen uit met een kleine opdracht. Benieuwd? Scroll snel verder.

Een complimentje of waardering? Dit doet het met je

In heel veel bedrijven heerst er een bepaalde cultuur, waarin complimenten geven niet bij de dagelijkse, of wekelijkse routine hoort. Terugkoppeling krijgen over hoe ‘jij het doet’ gebeurt dan ook eigenlijk veel te weinig. Bij een fout wordt er meestal wel aan de bel getrokken. Maar een compliment of blijk van oprechte waardering, daar wordt vaak niet genoeg bij stilgestaan. Waarom het zo belangrijk is? We leggen het graag aan je uit.

Belang van complimenten

Complimenten zijn goed voor je gezondheid! Huh, denk je nu misschien wel. Maar ja, het is echt zo! Een compliment versterkt het gevoel van geluk én zelfbeeld. En daarnaast zorgt het ook voor een lichamelijke reactie: de aanmaak van dopamine in onze hersenen. En dopamine is goed voor een goed en positief gevoel. Dat willen we allemaal wel! En wist je dat ook het geven van een compliment een positief gevoel oplevert? Je werkt (in)direct aan de relatie met degene wie je het compliment geeft en je bent bezig met iets positiefs. 

Daarin is nog wel een nuance aan te brengen. Want complimenten die we iedereen kunnen geven zoals: wat zie je er mooi uit of wat heb je een leuke broek aan, hebben minder effect. Een compliment dat inspeelt op karaktereigenschappen of misschien wel onzekerheden van iemand, heeft veel meer effect. Denk eens aan: wat kan ik fijn met je praten, je brengt mij op nieuwe ideeën en inzichten. Dit soort complimenten zorgen écht voor een gezondheidseffect.

Wil je meer lezen over het belang van complimenten en wat wetenschappers hierover zeggen? Lees dan dit artikel op Nu.nl.

complimenten-en-waardering-veel-waard-2

Verantwoordelijkheid niet alleen bij werkgever

Nu wacht je misschien wel op een compliment van je werkgever of je manager en komt die waardering maar niet. Blijf dan niet stilzitten, maar start zélf eens met actief complimenten geven op de werkvloer. Dat hoeft niet perse naar je werkgever of manager, dat voelt wellicht ook een beetje gek en onwennig in het begin. Maar je collega’s kun je heel goed complimenten geven. Heeft een collega je ergens bij geholpen, je iets nieuws geleerd, iets uit handen genomen of je geïnspireerd? Zeg het! Heeft hij of zij iets tofs bereikt, een klant heel blij gemaakt of een nieuwe opdracht binnengesleept? Ook daar mag je best een complimentje over geven! Grote kans dat dit aanstekelijk werkt en er een werksfeer ontstaat waarin waardering uiten naar elkaar toe wél in de routine komt. 

Beoordelingsgesprekken

Het gaat dus niet alleen om functionerings- en beoordelingsgesprekken, maar juist (ook) om feedback die je gaandeweg ontvangt. Dat hoeft niet alleen maar een los compliment te zijn. Het kan ook een compliment zijn met daarbij opbouwende feedback, waardoor je juist verder kunt groeien en na een tijdje dus weer een compliment verdient ;). Wel kun je het beoordelingsgesprek zeker weten gebruiken om eens aan te kaarten bij je manager of werkgever dat je (positieve) feedback mist in je job en dat het voor jou belangrijk is. Door het gewoonweg aan te kaarten kun je de ”waardeercultuur” al aanwakkeren. Ook leuk voor je collega’s die hier waarschijnlijk van mee kunnen gaan profiteren!

Meer voordelen van complimenten

En dan zijn we er nog niet! Naast een hele hoop positiviteit en gezondheidsvoordelen zorgen complimenten op de werkvloer ook voor:

  • Meer werkplezier
  • Motivatie om het werk goed te doen en verder te groeien
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Meer zelfvertrouwen
  • Een beter teamgevoel

Een kleine opdracht

En al dat positiefs, daar moet je natuurlijk mee aan de slag! We hebben dan ook een kleine opdracht voor je: geef wanneer je dit leest meteen een compliment aan een collega. Bedenk wat je het eerste te binnen schiet en zeg het compliment tegen hem of haar, pleeg een belletje of stuur een berichtje. Schrijf voor de rest van de werkweek in je agenda dat je ook dagelijks een welgemeend compliment gaat uitdelen. In real life werkt het beste, maar we weten allemaal dat we vaak niet meer veelvuldig met zijn allen tegelijk op de werkvloer aanwezig zijn. Dus ook hier geldt: pak die telefoon erbij of stuur eens een uitgebreid berichtje. Wedden dat jij er zelf ook blij van wordt, dat je misschien zelf ook wel complimenten gaat ontvangen én dat het normaler wordt om regelmatig een welgemeend compliment uit te delen. Dan ben jij helemaal op volle sterkte voor de Nationale Complimenten-dag, die op 1 maart weer voor de deur staat!

Simone Vissers

Simone

Online Marketeer

Delen via: