Gepost:

Blog

Met deze apps krijg jij extra inzicht in je uitgaven

Met deze apps krijg jij extra inzicht in je uitgaven

Je weet ongeveer wat je inkomsten en (vaste) uitgaven zijn. Je opent je bank-app en toch denk je soms: waar is toch m’n geld gebleven deze maand? Even wat broodjes halen bij de bakker, die ene leuke trui scoren of een bosje bloemen in huis halen om het net wat gezelliger te maken? Juist ook de ‘kleinere’ (dagelijkse) uitgaven kunnen bij elkaar opgeteld een groot bedrag worden waar je van schrikt.

Inzicht en grip op je uitgaven met deze apps

Ergens wil je wel (be)sparen en je uitgaven goed onder de loep nemen, want: was die nieuwe trui nu echt nodig? Maar hoe krijg je overzicht in je inkomsten en vooral je uitgaven? Klinkt dit herkenbaar voor jou? Er zijn heel wat mensen die hun inkomsten en uitgaven in een notitieboekje of Excelbestandje bijhouden, een soort kasboek of huishoudboekje. Heel fijn om dat overzicht te hebben, maar het kan wel een stuk handiger dan je financiën bijhouden met pen en papier. Er bestaan tegenwoordig namelijk verschillende uitgavenapps die je een goed overzicht geven van je inkomsten en bovenal van de uitgaven. In dit artikel lichten we 3 handige uitgavenapps uit. Geen reclame, maar gewoon een aanbeveling op basis van onze eerlijke mening en ervaring.

1. Grip app van ABN AMRO


Mogelijk is je eerste reactie: deze app is van ABN AMRO, maar ik ben klant bij een andere bank. Geen probleem, de Grip app is er ook voor klanten van andere banken. Met Grip zie je precies wat er binnenkomt én waar je geld naartoe gaat. Zo ontdek je bijvoorbeeld waar je nu in een maand zoveel geld aan uit hebt gegeven. Waren het de boodschappen, of heb je veel online geshopt? Ook geeft Grip je een overzicht in je vaste lasten, zoals telefoonabonnementen, abonnementen bij streamingdiensten als Netflix en Videoland, maar ook verzekeringen en kosten van je energiecontract.

Zo’n overzicht, waar je zelf niets voor hoeft te doen, is natuurlijk erg fijn. De volgende stap is, wat je ermee doet. Heb je door Grip inzicht in (de categorieën) waar het meeste geld naartoe gaat én wil je starten met besparen? Stel dan budgetten in. Zodat je precies ziet hoeveel je per maand mag uitgeven, bijvoorbeeld aan boodschappen. Budgetten kun je instellen voor iedere categorie in de app. En ben je bijna door je budget heen? Dan krijg je een pushbericht op je telefoon. Eén ding is zeker: je kunt dan niet meer zeggen dat je jezelf er niet van bewust bent dat je teveel uitgegeven hebt.

Daarnaast kan het overzicht aan vaste lasten (abonnementen) je helpen om keuzes te maken. Maak je eigenlijk helemaal niet zoveel gebruik (meer) van je Netflix abonnement? Of ben je erachter gekomen dat je sportschoolabonnement goedkoper kan, bij een sportschool vlakbij je werk? Via de Grip app kun je ook direct abonnementen opzeggen.


2. Dyme


De slimme app Dyme maakt jouw geldzaken direct inzichtelijk. En ja, het is aardig vergelijkbaar met Grip van ABN AMRO. Althans, beide apps geven je een goed inzicht in je financiën en hebben vergelijkbare features.

Dyme zorgt er namelijk ook voor dat je zelf (bijna) niets hoeft in te voeren. Heb je op je telefoon een mobiel bankieren-app geïnstalleerd? Koppel deze aan Dyme en Dyme doet de rest. Zo heb je direct een financieel overzicht met inzicht in je uitgaven en inkomsten. Uitgaven worden ook automatisch gecategoriseerd, zodat je ziet wat je hebt uitgegeven aan bijvoorbeeld kleding, eten & drinken of wonen (huis & tuin). Wil je hier een budget instellen en pushmeldingen ontvangen als je (bijna) over het budget heen gaat? Dan moet je Dyme Premium activeren. In de gratis versie heb je deze mogelijkheid namelijk niet.

Daarnaast heb je een handig overzicht met huidige abonnementen én kun je deze eventueel ook direct via Dyme opzeggen. Om kosteloos je ongewenste abonnementen via Dyme op te zeggen, moet je ook Dyme Premium geactiveerd hebben. Wil je (be)sparen, dan zie je in Dyme, net zoals in Grip, direct waar kansen liggen (in welke categorie).

Zowel Grip als Dyme zijn dus ontzettend geschikt om je financiën overzichtelijk weer te geven en inzicht te geven in waar je op kunt besparen. We kunnen één ‘nadeeltje’ ontdekken. Maak je bijvoorbeeld nog gebruik van contant geld om mee te betalen? Dan kun je dit niet registreren in de apps. Ook moet je af en toe zelf wat uitgaven ‘her categoriseren’ omdat ze in de verkeerde belanden. Kleine moeite, maar wel belangrijk voor goed inzicht.

Apps die inzicht geven

3. Bugetbeheerder, Geld tracker

Wil je, al is het nog zo veilig, liever niet je bankrekeninggegevens koppelen aan een app? Wil je toch liever zelf handmatig je inkomsten en uitgaven invoeren, maar wel afscheid nemen van het huishoudboekje met pen en papier? Dan is de app Budgetbeheerder interessant voor jou. Op een gebruiksvriendelijke manier kun je jouw inkomsten en uitgaven invoeren en vervolgens kun je gebruikmaken van handige grafieken om inzicht te krijgen in waar je geld naartoe gaat. Budgetbeheerder heeft standaard al een lijst met veelgebruikte categorieën in de app staan, maar jij hebt de vrijheid om deze categorieën aan te passen en eventueel een categorie toe te voegen.


De Budgetbeheerder app lijkt eigenlijk het meeste op een traditioneel huishoudboekje en het neemt dus ook wat meer tijd in beslag om al je inkomsten en uitgaven hierin vast te leggen. Daarentegen heb je wel de vrijheid om ook betalingen met contant geld toe te voegen.

Het nieuwe jaar is het perfecte moment om eens in je uitgaven te duiken, inzicht krijgen is vaak al genoeg om kleine veranderingen toe te kunnen passen. Wil je nu ook een duidelijk inzicht in je inkomsten(patroon)? Dan is daar Clever natuurlijk dé oplossing voor. Heb jij al een account?

Sofie Nuijten

Sofie

Online Marketeer

Delen via: