Gepost:

Blog

Wat gebeurt er bij een salarisverhoging?

Wat gebeurt er bij een salarisverhoging?

Yes! Je krijgt salarisverhoging. Iets waar je waarschijnlijk al een tijdje naartoe hebt gewerkt en naar uitgekeken hebt. Nu vraag je jezelf misschien af: heel fijn die salarisverhoging, maar hoeveel geld houd ik nu daadwerkelijk meer over? In dit artikel zoomen we in op wat er met je salaris gebeurt met bij verhoging en waar je rekening mee moet houden bij de berekening van bruto- naar netto salaris.

Salarisverhoging? Dit gebeurt er met je salaris

Waar moet je rekening mee houden?

Heb je een salarisverhoging in the pocket? Lekker bezig! Dit wil zeggen dat je bruto salaris hoger wordt. Zoals je vast en zeker wel weet, gaat daar nog het één en ander vanaf. Denk hierbij aan inkomstenbelasting, verzekeringen en pensioenpremie. In sommige gevallen gaan er ook kosten zoals een lunchvergoeding, kosten voor werkkleding of bijtelling vanaf.

Bruto netto berekening

Stel dat je een salarisverhoging krijgt van €200 bruto per maand, dan betekent dat dus niet dat je er ook daadwerkelijk €200,- meer aan overhoudt. Hier gaan ook bovengenoemde kosten (zoals inkomstenbelasting) vanaf. Over het algemeen krijg je ongeveer 40% tot 50% van de bruto verhoging netto op je rekening gestort. Val je door een salarisverhoging in een hogere belastingschaal? Dan bestaat er de kans dat je er nog minder aan overhoudt, omdat je meer belasting moet betalen.

Ontdek wat je overhoudt

Recht op toeslagen na een salarisverhoging

In ons belastingstelsel krijg je tot een bepaald inkomen een compensatie in de vorm van bijvoorbeeld een toeslag of een hogere heffingskorting. De hoogte hiervan is afhankelijk van het salaris. Heb je nu recht op toeslagen, zoals zorgtoeslag en huurtoeslag? Let er dan op dat bij een salarisverhoging de bedragen van toeslagen lager kunnen worden of dat je zelfs helemaal geen recht meer hebt op de toeslagen. En als je toeslagen in moet leveren, zou dat wel eens kunnen betekenen dat je onderaan de streep minder geld overhoudt. Vul in elk geval altijd eerlijk je toetsingsinkomen in bij de Belastingdienst, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en mogelijk op een later moment toeslagen moet terugbetalen.

Blij zijn met de salarisverhoging

We hebben nu een aantal zaken besproken waar je rekening mee moet houden als het gaat om een salarisverhoging. Toch kunnen we wel stellen dat je in de meeste gevallen zeker blij mag zijn met een salarisverhoging. Want laten we eerlijk zijn: puntje bij paaltje ga je er, in de meeste gevallen, gewoon financieel op vooruit. Of het nu om tientjes gaat of om honderden euro’s: alles is meegenomen. En bedenk jezelf ook: een bruto salarisverhoging werkt ook door in je vakantiegeld en een eventuele dertiende maand (als je die hebt). Dat zal dus ook hoger worden. En daarnaast is het natuurlijk ook een blijk van waardering. Je mag trots op jezelf zijn!

Sofie Nuijten

Sofie

Online Marketeer

Delen via: