5 tips voor een goed gesprek met je leidinggevende

Goed gesprek met leidinggevende

Gepost:

1. Schiet een afspraak in, in plaats van spontaan ‘binnen lopen’

Vind je het lastig om spontaan het gesprek aan te gaan? De eerste stap is altijd lastig. Maar als je ergens over wilt praten, zal je in actie moeten komen. Plan daarom een afspraak met je leidinggevende in. Zo staat er in ieder geval een moment vast in de agenda waar jullie allebei naar toe kunnen leven (en kun je er ook niet meer onderuit). Vertel je leidinggevende eventueel ook alvast waar je het over wilt hebben, zodat hij of zij zich eventueel ook kan voorbereiden.

2. Bereid jezelf goed voor op een gesprek

Wil je groeien in je huidige functie of misschien wel doorgroeien naar een andere functie? En heb je kwaliteiten die je verder wilt ontwikkelen? Dit kunnen redenen zijn om met je leidinggevende in gesprek te gaan en concrete ontwikkelpunten en doelen te formuleren.  Bereid jezelf goed voor op het gesprek. Zet bijvoorbeeld alvast op papier waar je denkt waar je nu staat, waar je naartoe wilt en ook niet onbelangrijk: op welke manier je dat wilt bereiken (zoals het volgen van een opleiding). Zo ga je goed voorbereid en proactief het gesprek aan met je leidinggevende.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je het gesprek aan wilt gaan over een ander onderwerp, zoals het ervaren van een (te) hoge werkdruk. Het ‘lekker druk’ hebben is helemaal niet erg. Sterker nog: veel medewerkers vinden het fijn om lekker druk bezig te zijn. Het wordt echter wel een probleem als je té druk bent. Zo druk dat je het idee hebt dat je het overzicht niet meer kunt houden. Maar hoe vertel je dit aan je leidinggevende? Voel jezelf vooral geen ‘faler’, het is juist belangrijk om dit kenbaar te maken. Wat goed kan helpen in zo’n geval, is het maken van een lijst met werkzaamheden die bij jou onderhanden zijn. Zet je werkzaamheden op een rij, probeer deze lijst met werkzaamheden te prioriteren. En kom je daar zelf niet uit? Vraag dan eens een collega om mee te kijken. Zo’n werklijst kan je een goed inzicht geven in de haalbare, niet haalbare en meest belangrijke werkzaamheden. Handig om hiermee het gesprek aan te gaan met je leidinggevende. 

Ofwel, een goede voorbereiding is het halve werk! Stap goed voorbereid in het gesprek.

3. Neem de regie als het gaat om ontwikkelingsafspraken

Heb je samen met je leidinggevende ontwikkelafspraken gemaakt? Maak deze SMART en leg de afspraken allereerst vast, neem zelf de regie en kom vooral in actie. En houd je leidinggevende ook op de hoogte van je ontwikkelingen, maar ook over eventuele knelpunten waar je mee te maken krijgt. Plan (met enige regelmaat) afspraken met je leidinggevende om de voortgang te bespreken.

4. Maak je verwachtingen voorafgaand aan het gesprek kenbaar

Heb je te maken met bijvoorbeeld een persoonlijke situatie die invloed heeft op jou en op jouw functioneren op de werkvloer? Begrijpelijk en heel goed dat je dit met je leidinggevende wilt bespreken. Maak echter tijdens of voorafgaand aan zo’n gesprek wel kenbaar wat je verwachtingen van de leidinggevende zijn. Wil je bijvoorbeeld alleen graag je hart luchten, dan is dat natuurlijk prima, maar dan is het wel goed om dat ook aan te geven. Maar ben ook duidelijk als je verwacht dat je leidinggevende in actie komt. Heeft de situatie zodanig invloed dat je bijvoorbeeld (tijdelijk) minder kunt werken? Geef dan aan dat je graag samen met je leidinggevende naar een oplossing wil zoeken. Dit geldt uiteraard niet alleen in persoonlijke situaties, maar ook in andere werk gerelateerde situaties. Maak kenbaar wat je verwacht als je het gesprek aangaat.

5. Vind je het echt lastig om iets met je leidinggevende te delen? Klop dan aan bij het vertrouwenspersoon of HR medewerker binnen de organisatie.

Het kan zo zijn dat je het toch echt een drempel vindt om iets met je leidinggevende te bespreken. Of dat nu om een werk gerelateerd of privé gerelateerd onderwerp gaat, als je het lastig vindt, kun je altijd kijken of er in de organisatie misschien een vertrouwenspersoon of HR medewerker is waarbij je terecht kunt.

Met ruim 400 medewerkers behoort Van Oers Accountancy & Advies tot de grotere regionale accountants- en belastingadvieskantoren. Vanuit vijf vestigingen in West-Brabant (Breda, Oosterhout, Roosendaal, Etten-Leur en Zundert) biedt Van Oers oplossingen aan klanten in uiteenlopende branches. Alle expertise is in huis: van accountancy diensten, tot fiscaal advies en loonadvies. Chantal is als directeur verantwoordelijk voor het specialisme Loonadvies en is zich er als leidinggevende van bewust dat het voor sommige medewerkers een drempel kan zijn om zaken bespreekbaar te maken.

Delen via: