Hoe blijf ik gelukkig in mijn baan?

hoe-blijf-ik-gelukkig-in-mijn-baan

Gepost:

Werkgeluk is een term die je steeds vaker hoort vallen. En terecht, vinden wij! Werken ”kost” veel tijd en is nodig om brood op te plank te krijgen, maar werken kan in heel veel gevallen ook leuk zijn. Gelukkig zijn in je werk heeft een grote invloed op je hele gemoedstoestand, humeur en op je privé-werkbalans. Belangrijk dus, dat je happy bent met de plek waar je werkt en dat je jouw talenten tot uiting kunt brengen. Vandaag geven we je een aantal tips over hoe je gelukkig in je werk kunt worden én blijven.

Wat is jouw doel en past je functie daarbij?

Neem je tijd eens om na te denken wat jouw doel is. Je doel in het leven, maar ook jouw doel in en tijdens het werk. Waar wil je aan bijdragen? Waarin wil je jezelf ontwikkelen? Waarin ben je trots op jezelf en waarin kun jij nog verbeteren? Door met doelen te werken motiveer en activeer jij jezelf om alles uit je carrière te halen. Begin met groot denken. Zo wil de één graag een maatschappelijke bijdrage leveren, de ander politiek en is weer een ander commercieel gedreven. Hoe zie jij jezelf? En past dat bij je huidige functie? Ga vooral aan de slag met het noteren van deze doelen. Op papier, in een sheet, journal of een document dat je leuk vormgeeft: als het jou maar energie geeft. Informeer ook eens bij je werkgever, want er zijn ook tools om met doelen aan de slag te gaan.


Tip: Bij Van Spaendonck, waar Clever onder valt, werken wij met Treams. Een alles-in-één groeiplatform, waar het onder andere draait om doelen en (persoonlijke) groei. Wellicht is het ook iets om bij jouw werkgever te opperen!

hoe-blijf-ik-gelukkig-in-mijn-baan-3

Waar sta jij in het team?

Weet jij welke kleur jij bent? En welke kleuren je collega’s hebben? Misschien gaat er niet meteen een belletje rinkelen bij deze vage omschrijving en daarom geven we je graag wat meer uitleg. Het DISC-model is in het leven geroepen om bepaalde typen personen van elkaar te kunnen onderscheiden. Ben jij van de afspraken en heel gestructureerd of ben jij juist de creatieve chaoot? Test het eens samen met je team om te kijken hoe de samenstelling is. Is iedereen bijvoorbeeld rood (dominant, daadkrachtig, neemt graag de leiding), dan kan dat wel eens voor botsingen zorgen. Is iedereen juist groen en meer gericht op het aanvullen van elkaar? Dan kan er een rode persoon missen. Je kunt dit uitgebreid laten testen, maar kunt ook eenvoudig een test op het internet doen. Hier kun je dit helemaal gratis doen. Naast interessant ook gewoon heel leuk!

Het belang van waardering en complimenten

Het belang van deze twee, daar kunnen we niet omheen. We schreven een heel artikel over het belang van waardering en complimenten waar we je graag naar willen doorverwijzen. Wist jij al dat complimenten een lichamelijk, positief, effect veroorzaken? Ga er mee aan de slag! Geven en nemen.

Jezelf kunnen zijn

Voel jij je op je gemak op de werkvloer? Is het voor jou een veilige omgeving waar jij jezelf kunt zijn? Dit kun je op een aantal manieren ontdekken. Natuurlijk is het belangrijk om goed te kunnen praten met je collega’s. Een goede indicatie is vaak wanneer je regelmatig lacht op het werk. En dan niet nep om de slechte grap van je collega natuurlijk ;). Ook is het belangrijk hoe je thuiskomt. Heb je geen zware dag gehad maar ben je toch (mentaal) uitgeput? Dan is dat misschien wel omdat je teveel bezig bent met jezelf aanpassen.

Uitdaging kwijt na een aantal jaar?

Iedereen begint vol goede moed aan een nieuwe uitdaging. En de uitspraak zegt het al: een nieuwe baan is een nieuwe uitdaging. Je wordt ondergedompeld in een nieuwe wereld waar nog heel veel te leren is. Natuurlijk neem je kennis en misschien wel ervaring mee, maar je komt er niet onderuit om nieuwe dingen te leren. Na een tijdje gaat dat eruit. Je hebt dan taken die terugkerend zijn. Heb je naast deze taken voldoende uitdaging? Heb je zin om aan de slag te gaan? Jezelf steeds te verbeteren en met nieuwe ideeën te komen? Zo niet, ga dan eens even terug naar je boekje of bestand met doelen en ga er rustig voor zitten. Bedenk wat je mist, wat je zou willen en wat het zou kunnen oplossen. Geef jezelf 2 weken tot een maand om dit in de praktijk te brengen, of in ieder geval een begin te maken. Ga spreken met je leidinggevende, kijk of er mogelijkheden zijn tot opleiding of misschien wel intern doorgroeien. Heb je het gevoel dat je vooruit kunt? Mooi! Heb je dit gevoel niet? Dan is het tijd om keuzes te maken.

Geen mogelijkheid om een stap in de goede richting te zetten?

Heb jij het idee dat je niet meer vooruitkomt? Ga dan eens kijken naar welke vacatures je boeien. Welke elementen zitten daarin die je aanspreken? En krijg je zin om ergens anders aan de slag te gaan of geeft het je toch het gevoel dat je wel goed zit? Bij dat laatste kun je er ook nog voor kiezen om het leven náást je werk uitdagender te maken. Ga voor jezelf aan de slag, ga vrijwilligerswerk doen of aan de slag met een cursus die niet direct verband heeft met je huidige job. Maak geen overhaaste keuzes. Heb je het gevoel dat je echt klaar bent op de plek waar je zit én dat je ergens anders jouw talent beter kunt benutten? Ga dan rustig verder kijken!

Ben jij happy in je werk? Laat het ons weten op support@clever.nl.

Delen via: