Gepost:

Werk

Stressvrij werken

Stressvrij werken: zo pak jij het aan

Op werkgebied is stress onze grootste vijand. Maar liefst 1 op de 6 medewerkers heeft in Nederland last van burn-out klachten. En dat is natuurlijk veel te veel. Een burn-out is iets om serieus te nemen en ons advies is dan ook vooral: op tijd aan de bel trekken. Deze blog gaat niet over dat op tijd aan de bel trekken of het verhelpen van een burn-out maar bevat wél een stappenplan met 5 stappen die jou helpen in het stressvrij werken.

Stappenplan

Stressvrij werken doe je zo

Structuur

Laten we beginnen met het belangrijkste: structuur! Zonder structuur raak jij als snel kwijt waar het nu echt om gaat. Prioriteiten stellen is belangrijk in een drukke baan, en wanneer je zoveel te doen hebt dat je de prioriteiten vergeet óf niet meer kunt vinden gaat er iets mis. Begin eens met het noteren van al je taken op een whiteboard of groot vel papier. Hierbij kunnen de volgende tips je helpen:

  • Verdeel taken onder in terugkerende en projectmatige taken
  • Schrijf ook huidige (eenmalige, kortlopende) taken op voor een zo goed mogelijk overzicht
  • Maak clusters om te kijken waar je nu precies mee bezig bent
  • Geef met bijvoorbeeld een markeerstift aan waar het zwaartepunt zit
  • Arceer ook de ”ruis”. Taken die je moet doen, of doet uit gewoonte en omdat ze van je verwacht worden, maar die eigenlijk niet genoeg bijdragen aan de doelen van het bedrijf, of niet bij jouw functie horen

Done? Bepaal dan of dit realistisch is. Is dit niet zo? Ga dan vooral het gesprek aan met je leidinggevende en blijf niet doorgaan zoals je dat nu doet. Durf je het niet zo goed aan te geven bij je leidinggevende? Kijk dan of er een HR-afdeling is binnen je bedrijf. Zij kunnen je helpen met een plan van aanpak.

Wel realistisch? Dan kun jij jouw weken slim gaan indelen. Doe dat hoe jij het fijn vindt. Verdeel je jouw tijd in meetings / niet meetings of in projectmatige en eenmalige taken? Kan allemaal. Je kunt ervoor kiezen voor alle taken heel specifiek tijdstippen te reserveren of juist wat breder te kijken en te focussen op blokken waarin je aan de slag kunt. Kijk ook kritisch naar die uiteindelijke planning: is hij realistisch en krijg je er energie van? Aan de slag!

Niet alleen structuur in je agenda, maar ook in je dag

Niet alleen structuur in je agenda, maar ook in je dag

Bepaal wat voor jou werktijden zijn en vooral ook wanneer niet. Natuurlijk doe je dit in overleg, maar dit zorgt voor duidelijke kaders. Wil je er een keer van afwijken omdat je thuiswerkt en het zonnetje je roept? Natuurlijk kun je dit dan doen en dan haal je de uren gewoon later in óf je neemt een vrije (mid)dag op. Maar een overall structuur is zeker fijn om je aan vast te houden. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je collega’s. Zo weten jullie van elkaar wanneer je bereikbaar bent, en wanneer niet.

Het belang van pauzes bij stressvrij werken

Pauzes zijn zwaar onderschat! Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vaker pauze houden júist het meest productief zijn. En dan bedoelen wij natuurlijk niet een boterham eten achter je bureau, of al bellend een bakje yoghurt naar binnenschuiven. Neem echt een half uur de tijd om even afstand te nemen van je werk en te ontspannen. Je maakt het helemaal af wanneer je kiest voor een gezonde lunch én je pauze eindigt met een rondje wandelen in de buitenlucht. Kun je daarna weer fris en fruitig aan de slag. Fijn voor jou én fijn voor je werkgever. 

Tip: stimuleer je collega’s ook om hun welverdiende pauze ook daadwerkelijk te nemen. Ga lekker samen wandelen en / of lunchen.

Vrij is vrij, ziek is ziek

Het is een dingetje, zeker nu we veel hybride werken. Even je mail checken op je vrije dag en toch dat ene telefoontje plegen. Of als je ziek bent toch achter je laptop kruipen, aanwezig zijn in meetings en hard aan de slag gaan. Dat laatste noemen we roze verzuim. Een medewerker is dan eigenlijk ziek, maar gaat tegen beter weten in tóch door. Dat komt het herstel echt niet ten goede en daarnaast ben je waarschijnlijk veel minder gefocust. Meld je dus, natuurlijk netjes in overleg met je leidinggevende, ziek en pak de rust die je nodig hebt. Ben je weer helemaal opgeknapt? Dan kun je met een volle batterij weer aan de slag. Ook voor een vrije dag geldt: vrije dagen zijn er niet voor niks. Je hebt echt je rust nodig, dus zorg dat je deze dagen niet met werk bezig bent en tijd voor jezelf, leuke dingen en ontspanning hebt.

De externe factoren check

Het heeft natuurlijk niet alleen met jezelf, je tijdsindeling en je humeur te maken. Je hebt in je baan ook te maken met factoren waar je zelf niet altijd invloed op hebt. Goed om de onderstaande checklist eens af te gaan en je af te vragen of je happy bent met hoe deze externe factoren invloed hebben op jouw werkgeluk en werkbalans. Merk je dat dit (op dit moment) niet helemaal lekker gaat? Ga hier dan over in gesprek. Een gesprek met je partner, een vriend(in) of juist met een collega kan al verlichting geven. Merk je dat je er nog niet helemaal uitkomt? Ga dan ook hier met je leidinggevende of met HR in gesprek.

  • Werk je met plezier? Vind je het werk wat je doet leuk?
  • Voel jij je thuis en veilig op je werkplek?
  • Ontvang je voldoende waardering?
  • Heb je genoeg uitdaging in je baan?
  • Heb je kansen om door te kunnen groeien?
  • Haal je voldoening uit je werk?
  • Ben je tevreden met je arbeidsvoorwaarden?

Wat is jouw ultieme tip voor stressvrij werken? Laat het ons weten op support@clever.nl.

Simone Vissers

Simone

Online Marketeer

Delen via: